D-vitaminer er essentielle for vores velbefindende, fordi vitaminet hjælper os med at optage og omsætte den kalk, vi indtager, så vores knogler forbliver sunde og stærke. Nylige studier indikerer også, at D-vitaminer har andre fordele, for eksempel ser det ud til, at vitaminet kan beskytte os mod forkølelser og depressioner.

Hvis du ikke får nok D-vitaminer, er du mere udsat for at blive ramt af knogleskørhed, ligesom du er udsat for svagere muskler og muskelsmerter. Det er fordi, at når du er i underskud af D-vitamin, begynder din krop at bruge af calciummet i knoglerne. Bliv klogere på D-vitaminer og almen sundhed på doc24.

D-vitaminer kommer fra solen

En nem måde at få D-vitaminer på er ved at opholde sig i sollys. D-vitamin er faktisk et hormon, der opstår, når vi udsættes for UV-B stråler fra solen. Når det sker, danner kroppen hormonet ud fra kolesterol i huden. Derfor er det et krav, at huden er helt bar, før vi kan danne nok D-vitamin i kroppen.

Men den nemme vej er ikke altid den bedste. For længere ophold i solen øger nemlig din risiko for at udvikle hudkræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes op imod 90% af alle tilfælde af kræft for store doser af UV-stråling fra solen eller solarier.

Med andre ord er det en ret risikabel metode til at få D-vitaminer på. Solcreme kan beskytte dig mod solens farlige stråler, men så nedsætter du hudens modtagelighed for solstrålerne. Det betyder, du skal opholde dig endnu længere i solen.

Der findes andre og mere sikre måder til at få D-vitaminer på, for eksempel kan du få dem gennem din kost, men du kan også få dem gennem kosttilskud.

D-vitaminer gennem kost og kosttilskud

At spise sig til sine D-vitaminer er desværre ikke lige så effektivt, som hvis man fik dem via solen. Til mindsker du din risiko for at få hudkræft gevaldigt, når du spiser dine D-vitaminer.

Gode madkilder inkluderer blandt andet fed fisk. Så spis du bare masser af laks, ørred, makrel, tun og ål – de er alle sammen gode kilder til vitaminet. Udover D-vitamin får din krop også sunde omega-3 fedtsyrer, når du spiser fed fisk.

En anden god kilde er svampe. Ligesom mennesker har nogle svampe evnen til at producere D-vitamin, når de udsættes for sollys. Men de fleste svampe bliver dyrket i mørke, og de indeholder derfor ikke vitaminet af gode grunde. Nogle producenter har dog set lyset, og de dyrker derfor særlige svampearter, som kan tåle sollys i ultraviolet lys for at fremskynde deres produktion af D-vitamin.

Er det for anstændeligt at lede efter fødevarer rige på D-vitamin, findes der en nemmere måde, hvorpå du kan få de vigtige vitaminer.

Kosttilskud kan hjælpe dig med at få din daglige doses D-vitamin nemt og simpelt. Når du tager kosttilskud, bliver du ikke udsat for solens stråler, og du behøver heller ikke lede efter bestemte fødevarer, som kan give dig et vitaminboost.

Alt du har brug for, kommer i form af en lille pille, som du skal tage 1-2 om dagen alt efter dit behov.

Den nyeste forskning viser, hvor vigtig vores søvn er for vores generelle helbred og sundhed, lige som det har afgørende betydning for, hvordan vores børn koncentrerer sig i skolen, og vi selv holder fokus gennem en lang arbejdsdag.

Samtidig er der miljøhensyn at tage, og her er alle former for tekstilprodukter som håndklæder, viskestykker og sengetøj et stort skridt i den rigtige retning, fordi bambus produceres effektivt uden at belaste vores miljø, fordi der ikke er brug for sprøjtemidler, og fordi bambus kræver ganske lidt vand for at gro.

Bambus sengetøj er super godt at sove i

Bambus sengetøj føles godt mod din hud og er helt silkeagtigt blødt. Derudover har det en række egenskaber, der gør materialet ideelt til netop sengetøj. Bambus har er termoregulerende og føles derfor lunt om vinteren og køligt om sommeren. Dertil kommer, at bambus har antibakterielle egenskaber, og opsuger sved, faktisk op mod syv gange bedre en bomuld. Derfor er bambus især optimalt for mennesker, der generes af nattesved, hvilket rigtig mange mennesker bliver.

Sengetøj af bambus holder sig frisk i længere tid, fordi det ikke optager de lugte, der ellers hurtigt kan komme i sengetøj. Det er også naturligt resistent mod de støvmider, der lever i vores senge.

Hvis du lider af allergi og eksem, bør du vælge at ligge i sengtøj, produceret af økologisk bambus, fordi det er blidt mod din følsomme hud, og fordi de antibakterielle egenskaber holder vækst af bakterier nede. Flere og flere mennesker opdager, at de har allergi over for for eksempel bakterier og husstøvmider, og det har skabt fokus på soveværelset, fordi vi tilbringer så mange timer i vores senge, som et sted, der kan være med til at skabe allergi.

Prøv bambus sengetøj, når du næste gang skal have nyt sengetøj, og oplev, hvordan det giver behagelige nætter og god søvn.

Hjælper dit sengetøj til en god nats søvn?

For mange mennesker er god søvn langt fra at være en selvfølge, men vi ved alle sammen, hvor vigtigt det er, at vi får sovet godt og tilstrækkeligt, hvis vi skal fungere optimalt i løbet af dagen.

Der er mange gode råd til, hvad man kan gøre for at optimere sin nattesøvn. Det handler om, hvad du spiser og drikker, før du går i seng, og hvad du foretager dig lige inden sengetid, men det er naturligvis også vigtigt, at du indretter dit soveværelse og tilpasser din seng, så du har de bedste forudsætninger for at sove godt.

Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at have det rigtige sengetøj. Det påvirker din hud og din kropstemperatur, som er helt afgørende for, at du kan sove. Derfor skal dit sengetøj vælges efter åndbarhed og temperaturregulering.

Godt sengetøj er en investering i god søvn, og det er en god idé at prøve økologisk sengetøj, hvis du sveder meget, når du sover, eller du har følsom hud, der let bliver irriteret. Det rigtige sengetøj kan faktisk hjælpe dig med at få en god nats søvn.

De fleste af os kender følelsen og den efterfølgende fornemmelse efter en god gang massage. Følelsen af velbehag, af at være blevet æltet igennem og mærke en frisk og givende fornemmelse. Måske føler man sig helt let, afslappet, meget træt eller noget helt fjerde. Afhængig af, hvilken type massage man har fået, og hvad årsagen til massagen har været. Det kan have været en langvarig skade efter for eksempel kontorjob, der har sat sine spor i nakke og skuldre. Det kan have været nogle forkerte løft eller en anden akut skade, der har krævet behandling. Eller måske var det bare tid til lidt luksus og forkælelse med dertilhørende afslappende massage…

Når man er ældre, har man sikkert allerede været igennem de ovenstående situationer – eller nogle af dem. Det kan sagtens være, man stadig – eller først nu – har behov for en form for massagebehandling. Af den ene eller anden grund. Men udover det, er der faktisk også meget, man selv kan gøre – både som ung og gammel. Man kan nemlig, ved at massere sig selv, gøre en masse gavn for – og ”vedligeholde” – sig selv.

God hjælp til selvhjælp med massagebolde

Hvis man ikke allerede har en massagebold i hjemmet, er det en god idé at anskaffe sig en. En sådan kan gøre utrolig meget gavn for ens velvære. Massageboldene fås i flere forskellige størrelser og kan anvendes på mange måder. For eksempel kan man, ved en af de mindre bolde, lægge sig på gulvet med bolden. Bolden placeres mellem gulvet og ens ryg/nakke/skuldre, og den ”køres” rundt og masserer de ømme steder. En massagebold, der jo har bløde pigge, er god til at trykke på de ømme punkter og løsne op. Bare lidt daglig massage med en sådan kan være nok til at holde myoserne på afstand – eller kan være et godt supplement til egentlig massagebehandling.

Små massagebolde til hænder og fødder

Der findes også nogle lidt mindre massagebolde, der er vældig egnede til massage af hænder og fødder. En type massage, vi alle bør huske på at bruge – uanset alder. Vi er nok tilbøjelige til at glemme at holde vores hænder og fødder i god form, men en god gang massage med en lille massagebold kan være meget gavnlig. Det kan hjælpe med at holde eksempelvis hænderne stærke og sunde. Bliver man for eksempel ramt af gigt, vil man hurtigt mærke, hvor vigtigt det er at holde sine hænder i gang. Det kan man bruge flere forskellige redskaber til, såsom disse massagebolde. Udover at holde hænder (og eksempelvis fødder og arme) sunde og i gang, er selve massagen også rar og behagelig. Og man bestemmer jo selv, hvor hårdt det skal være.

Så husk endelig, at der god selvhjælp at hente, når kroppen er øm det ene eller andet sted. Eller når man blot vil holde sig sund og styrke sin krop. Det er en rigtig god og givende ting at gøre for sig selv – livet igennem. Og hvem kan sige nej til en god gang massage..?

En konfirmation er en stor og betydningsfuld begivenhed. Derfor er det vigtigt, at du som arrangør sørger for at give dig selv plads og tid til at nyde dagen. Selvfølgelig skal du indtage værtsrollen og være klar fra start til slut, men dagen skal gerne byde på mere end arbejde.

Du er dog naturligvis ikke interesseret i at gå ned på kvaliteten eller mængden af mad- og drikkevarer. Af denne årsag er dit bedste bud helt klart at bestille mad udefra. På sådan vis sikrer du dig og dine gæster en dejlig madoplevelse i løbet af hele arrangementet, uden at du skal tilbringe størstedelen af dagen i køkkenet.

Det ville immervæk være en skam at misse store dele af dagen og samtidigt ikke rigtigt have tid til at slappe af og snakke med de forskellige gæster.

Hvad end du befinder dig i Risskov, Århus eller et hvilket som helst andet sted i landet, kan du uden problemer komme nemt i kontakt med et hensigtsmæssigt cateringfirma. Det behøves derfor ikke at være en kamp at sikre god mad og service til den kommende konfirmation.

Vær med til at udvælge maden og slip dernæst ansvaret

Som arrangør er du højst sandsynligvis mere end interesseret i at være med til at bestemme menuen. Dette kan du heldigvis sagtens også, selvom du vælger at bestille mad udefra i form af catering.

Den store fordel er, at du ikke er alene om at udvælge menuens forskellige komponenter. Derimod får du udførlig og professionel hjælp igennem hele planlægningsforløbet, hvilket utvivlsomt udelukkende er fordelagtigagtigt.

Det er selvfølgelig helt og aldeles arrangøren, der skal træffe de endelige beslutninger, men vær ikke bleg for at lytte til eksperternes rådgivning. Dette kan immervæk guide dig på rette vej til at udvælge en god, lækker og grundigt sammensat menu.

Den anden massive fordel er, at du ganske enkelt kan slippe størstedelen af ansvaret, så snart aftalen er på plads. Du skal med andre ord ikke selv ud at knokle løs i køkkenet, hvilket giver dig rig mulighed for at nyde konfirmationen i fulde drag.

Når dagen er ovre, vil du med sikkerhed glæde dig over at have truffet denne beslutning. Konfirmationer er trods alt ikke ligefrem begivenheder, der sker hver uge, måned eller år for den sags skyld. Sørg derfor for at få nydt dagen, samtidigt med at du sikrer alle en god madoplevelse.

Få planlagt din catering ned til mindste detalje

Når det er dig, der er arrangør og kunde hos et cateringfirma, er det ligeledes dine behov, der tages udgangspunkt i. Altså er det i høj grad op til dig at bestemme, hvorvidt der skal bestilles en buffet eller alternativt en ordning med tallerkenanretninger.

Dertil skal du naturligvis selv sidde i førersædet, når det kommer til at udvælge de forskellige dele af menuen. Her gør du dog også klogt i at tage højde for dine gæster, såfremt disse har eventuelle allergier eller madvaner, som der bør imødekommes.

Under alle omstændigheder er der rigeligt med muligheder for at skræddersy madplanens indhold til de præferencer, som du vælger at vægte højest.

Såfremt du omvendt er mere end tilfreds med at overlade planlægningen til de professionelle madeksperter, har du imidlertid ligeledes mulighed for dette. Pointen er blot, at du ikke skal holde dig tilbage, hvis du sidder inde med specifikke ønsker og inputs.

Uanset hvad vil du gøre dig selv en kæmpemæssig tjeneste, hvis du fravælger køkkentjansen og bestiller mad udefra. Med den rette udbyder får du netop afholdt den ideelle konfirmation med mad af høj kvalitet og masser af tid og ro til at nyde dagen.

Slagteri

Vi er i Danmark verdens førende inden for dyrevelfærd, og vi vil gerne behandle dyrene så godt som muligt. Derfor er slagterier med fokus på velfærd i stor fremgang, så vi kan give dyrene en god afsked, inden de ender på vores middagsbord.

Den traditionelle form for slagtning, hvor dyrene transporteres i flere timer i en lastbil, kan virke meget stressende på dyrene. Dette kan du undgå ved at få en velfærdsslagter ud til dig på gården, som så vil stå for slagtningen her.

På denne måde ender dyret sine dage i lykkelige omgivelser, og undgår stressen fra køreturen. Samtidig har dyret mulighed for at have sin kendte ejer ved sin side under slagtningen, hvilke også giver ro og dyrevelfærd.

Kødet bliver bedre af en velfærdsslagtning

Udover den langt bedre dyrevelfærd ved en velfærdsslagtning, så bliver kødet også langt bedre på denne måde. Når et dyr bliver stresset udsender det stresshormoner i til kroppen, som igen vil forplante sig til kødet.

Dette bevirket, at kødet ikke bliver ligeså mørt, som det kunne blive uden stress. De konventionelle slagterier har dog også fokus på dette, hvorfor de går alt hvad de kan, for ikke at stresse dyrene.

Det er dog bare ikke muligt at skabe en ligeså rolig ramme for slagtningen, hvis dyret først er blevet kørt i lang tid i en bumpende lastbil sammen med andre ukendte dyr. For derefter at blive ført ind i en slagtebygning, som det ikke kender.

Det at få en slagter ud på gården er dermed det klart bedste for både dyret og for kødets kvalitet. Samtidig har mange velfærdsslagtere specialiseret sig i alverdens lækre kødprodukter. Man får dermed mulighed for at vælge mellem flere gourmetpølser, velhængte bøffer og meget mere. Når slagteren har den ekstra kærlighed til dyret inden slagtning, plejer han også at gøre sig ekstra umage med kødet.

Vælg din lokale slagter

Er du på udkig efter en god slagter, så prøv at kigge i dit eget lokalområde først. Bor du Vestjylland, så kan du f.eks. kigge i Videbæk, hvor der er en rigtig god velfærdsslagter. Eller i en af de andre byer tæt ved, der er generelt mange dygtige slagtere rundt om i landet.

Det gode ved at vælge den lokale slagter er, at han nemmere kan komme hjem til din gård og forestå slagtningen her. Samtidig kender du sikkert nogle naboer, som har benyttet sig af denne slagter, og du kan dermed høre deres mening først.

Det er også nemmere at hente kødet igen, når slagteren har haft noget af kødet med til sit slagteri for at udskære det. Samtidig er det hyggeligt at besøge slagteren, så du kan få en smagsprøve på de gode produkter, som han er ved at lave af dit dyr.

Det styrker desuden lokalsamfundet og skaber gode relationer, hvilket er vigtigt i de mindre byer. Du får højst sandsynligt også den bedste pris, ved at vælge den lokale slagter. Så skal slagteren nemlig ikke bruge tid og penge på transport, ligesom han gerne vil have dig til at reklamere for hans forretning i lokalområdet.

På denne måde er det en fordel for både dig, slagteren og dit dyr, når du vælger at få slagtet dine dyr lokalt. Har du en gårdbutik, så er det også god reklame for denne, da slagteren også taler med en masse potentielle kunder til din butik.

helsekost

Størstedelen af Danmarks befolkning har vel forsøgt sig med nytårsforsætter. Småkager, konfekt, vin og julemad i kombination med en alkoholfyldt nytårsaften med junkfood til at pleje tømmermændene dagen efter udgør en farlig cocktail. De fleste af os trænger til at få noget grønt indenbords og til at komme uden for og mærke den friske luft. De fleste af os er også særligt motiverede for at ændre livsstil i begyndelsen af det nye år, og dét til det sundere. Det er derfor ikke underligt, at helsekostsalget boomer i januar, men det gør bestemt heller ikke skade resten af året.

 

Den store verden af helsekost kan virke som en jungle, hvis det er første gang man begiver sig ud i den. Som altid kan det dog betale sig at have styr på sit forarbejde. Har du bestemt dig for, at 2018 skal være dit sundere år, kan det også betale sig at investere tid i at gøre din research ordentligt, så du så vidt muligt undgår faldgruber eller at smide penge ud ad vinduet. Hvis du vil hurtigt i gang med en sundere livsstil, er det i øvrigt en god idé at bestille produkter fra Danmark, da disse ofte leveres hurtigere end produkter fra udlandet.

 

Hvilke basisprodukter har man brug for?

 

Hvad man har brug for af helseprodukter afhænger selvfølgelig af, hvad det er man gerne vil opnå. Derudover har pengepungens størrelse jo også en betydning (særligt lige efter jul), men som udgangspunkt kan det godt betale sig at se efter kvalitetsprodukter. Man kan eventuelt købe ind lidt efter lidt, hvilket også har den fordel, at man har tid til at lære de forskellige produkters effekt at kende og mærke, hvordan kroppen reagerer på dem. Selvom kroppen nogle gange kan reagere individuelt, er det en god idé at forsøge at danne sig et billede af, hvilke helsekostprodukter, der virker hvordan.

 

Et godt sted at begynde for den gennemsnitlige dansker er kosttilskud. Disse fås i form af forskellige vitaminer, mineraler og olier, og supplerer den daglige kost. Hvad du har brug for af kosttilskud afhænger altså af, hvor varieret og sundt du i forvejen spiser. Mangel på vitaminer og mineraler kan også vise sig ved symptomer som eksempelvis træthed, tør hud eller flossede negle. Har du et eller flere af sådanne symptomer, giver det dig en god indikator for med hvilke kosttilskud du skal sætte ind.

 

Hvad trender ellers?

 

Har man sat sig ind i basisprodukterne, og nyder man gavn af helsekostprodukterne, kan næste skridt være at kaste sig ud i noget af det, der trender allermest lige nu. Særligt algerne er populære, og du har måske allerede hørt om Chlorella og Spirulina? Smagen af dem kan være gennemtrængende, og bryder man sig ikke om det, kan de fås både i pille- og pulverform. Pulverformen kan med stor fordel blandes i en smoothie for at få en god og energifuld start på dagen, og samtidig mildne den til tider stærke smag, som enkelte mennesker ikke bryder sig om.

lysterapi

Langt de fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med forkølelsessår, hvad enten vi selv bliver den tvivlsomt heldige modtager af ét eller kender én der gør. Det har heldigvis aldrig været nemmere at komme forkølelsessår til livs, end det er i dag. En af de bedste og mest effektive behandlingsformer hertil er lys – Ja, du læste rigtigt! Lys.

 

Læs mere om lysterapi her og her.

 

Det anslås at helbredelsesperioden uden decideret behandling kan være helt op mod to uger, og det er længe at gå rundt med betændte, svidende og ikke mindst stærk smitsomme udbrud på læben. Behandlingen med lys, nærmere bestemt helende ultrarødt lys, i form af det populære produkt ViruLite. Produktet har været på markedet siden 2014 og er et glimrende og ikke mest ualmindeligt effektivt alternativ til medicinsk behandling i pilleform, plastre eller creme4r. Faktisk er behandlingen af flere smittede blevet benævnt som værende langt mere effektiv og mindre besværlig, hvilket gør lysbehandling til et yndet valg for folk der er blevet smittet med forkølelsessår.

 

Hvordan virker lysterapi?

Det er relativt simpelt og let tilgængeligt at behandle forkølelsessår med lys. Konceptet er simpelt – ViruLite kommer med et lille apparat med et pasende mundstykke, som du placerer over dine læber. Herfra udsendes det ultrarøde lys, der går direkte ind og styrker kroppens immunforsvar gennem stimulation af celler, så virus nedkæmpes og immunforsvaret samtidigt styrkes. Laseren trænger ind i cellerne og får dem til at arbejde hurtigere, mens de frigiver betændte affaldsstoffer, så kroppen hurtigt reparerer sig selv. Behandlingsformen har fået en hel del medvind, da der ikke medfølger deciderede bivirkninger. Det anbefales at bruge lysterapien to gange dagligt i den smittede periode. Husk at vaske mundstykket efter endt brug, så du ikke spreder smitten fra apparatet ved næste brug.

 

Med ViruLite’s ultrarøde behandling mindskes dagene med irriterende symptomer fra 0-5 dage, så du kommer hurtigt på toppen igen, da undersøgelser yderligere viser, at hvis du bliver ramt af et forkølelsessår og behandler med lys, så er helingstiden 5 dage kortere end normalt og er desuden med til at mindske risikoen for fremtidige udbrud, men der er også en hel del tig, som du selv kan gøre, for at forhindre, at du får forkølelsessår igen.

 

Så nemt forebygger du forkølelsessår

Årsagerne til at et forkølelsessår melder sin ankomst er mange og der er derfor en hel del gode råd til, hvordan du let og bekvemt selv kan være med til at forebygge, at de opstår. Et forkølelsessår opstår, som alle andre sår, infektioner og sygdomme, på grund af huller i dit immunforsvar. Hvis du eksempelvis allerede er snottet eller har influenza, er kroppen mere tilbøjelig til at udvikle et forkølelsessår til at toppe det hele af med, men de kan også opstå hvis du har tørre og sprukne læber, som enten skyldes vinterens kulde eller sydens sol. Vær derfor særligt opmærksom hvis du opholder dig i vejrmæssige ekstremer som på ski- eller solferie og brug altid læbepomade med SPF.

 

Slutteligt, lad desuden være med at kysse, dele læbepomade eller drikke af det samme glas som din kæreste eller venner der for nyligt har haft et forkølelsessår, da de er særligt smitsomme således. Skulle uheldet alligevel være ude, er lysterapi lige ved hånden.

Stort set alle nybagte mødre ønsker sig en sund og rask baby. Samtidig ønsker de også for dem selv, hurtigt at smide graviditetskiloene, komme tilbage i form, leve sundt, have masser af overskud og være lykkelig. Vi giver dig her 3 gode tips til at opnå de ønskede mål.

  1. Slap af! Indse og accepter at dit liv nu er forandret for altid. Der er nu en anden der altid kommer i første række og som i mange år vil kræve næsten al din tid og kærlighed. I stedet for at stresse over alt det du ikke når, så affind dig med det. Det vigtigste er trods alt din babys trivsel, så går det nok at det roder lidt mere end det plejer. Husk desuden på, at alt bliver lettere med tiden. Så snart baby får mere faste rutiner, kan du slappe mere af i det hele og formodentlig også langsomt genvinde din elskede nattesøvn. Det er vejen til et lykkeligt og roligt familieliv.
  2. Am dit barn, hvis du kan. Desværre kan ikke alle mødre få etableret en velfungerende amning. Men hvis du kan, så vær taknemmelig. Det er nemlig rigtig sundt for dit barn at blive ammet og gerne mindst de første 3 måneder. Desuden er det en super nem måde for mor at komme af med de sidste ekstra kilo. Sidst men ikke mindst er amning en hel del billigere løsning end det ofte dyre modermælkserstatning, der findes på markedet.
  3. Brug vikle fremfor barnevogn engang i mellem. Naturligvis skal man have en barnevogn, det er et godt og trygt sted for baby at få både søvn og frisk luft. Men husk på at spædbørn mest af alt har brug for nærhed og tryghed. Det får de i høj grad når de bæres på mors varme og beskyttende mave. Som bonuseffekt får man som mor hænderne fri til at ordne praktiske ting og andre gøremål.

Forskellige typer af vikler

Som nævnt er vikler en rigtig god måde at give tryghed til sin baby. Strækvikler kommer i mange forskellige farver og prisklasser, alt efter hvad du er til og foretrækker. Mange babyer falder simpelthen lettere i søvn når de bæres i en strækvikle, det giver dem ro og en genkendelig følelse fra dengang de lå trygt og godt inde i mors mave. De er derfor også særligt gode til små for tidligt fødte børn. Strækvikler kan bruges fra barnet er nyfødt og til det simpelthen bliver for tungt til at bære på den måde.

Husk desuden at det er en myte, at kvinder der har fået kejsersnit ikke må bære på deres eget barn. Medmindre barnet vejer mere end 6 kg, så brugt trygt en vikle trods kejsersnit, sørg blot for at binde den over arret, så det ikke generer.

Nogle undrer sig måske over, hvorfor maden er så smuk, når de kommer på restaurant. Andre undrer sig måske over, hvorfor der egentlig bruges farvestoffer i maden. Der er en helt klar sammenhæng mellem netop de to ting, og det vil denne artikel handle om.

Farvestoffer i mad

Mange kender det. Man har spist noget vildt lækkert på en restaurant, og man prøver derfor selv at lave samme ret kort tid efter. Måske er det svært at få helt den samme smag frem, og så er der noget med udseendet, som bare ikke helt spiller. Det er som om, restauranterne bare kan noget ekstra med æstetikken, man ikke selv formår.

Der er dog masser af mening med galskaben, og en af de simple forklaringer er, at der bruges rigtig mange farvestoffer i maden på restauranterne. Men hvorfor er det egentlig sådan?

Gør det mere indbydende

Den primære årsag til at bruge farvestoffer er selvfølgelig, at det får maden til at se mere indbydende ud. Hvis farverne er stærkere, så er det også en smukkere tallerken, man får serveret. Og hvem vil ikke gerne spise smuk mad? Derfor gør restauranterne en stor dyd ud af at gøre det lækkert og indbydende på tallerkenen.

Det er ingen hemmelighed, at udseendet har stor effekt på, hvordan mennesker kan lide deres mad. Spiser man en ret, som er sjusket serveret og med kedelige farver, så har man større tendens til at synes mindre godt om smagen. Det har derfor en stor betydning for restauranterne, at maden ser spændende ud. Faktisk gøres der nogle steder meget ud af at holde på de oprindelige farver i fødevarerne, så der skal mindre farve til.

Ikke altid usundt

Du tænker måske, at det er rigtig skidt, at restaurantmaden serveres med en masse farvestoffer, som indeholder tilsætningsstoffer. Heldigvis står det langt fra så slemt til, for selvom nogle bruger usunde tilsætningsstoffer, så går mange restauranter op i at bruge de naturlige, som kan være mindst lige så gode, og som ikke skader på nogen tænkelig måde.

Det gælder eksempelvis, når der bruges rødbedesaft til at styrke en mørkerød farve, hvilket er meget effektivt. Det samme gør sig gældende med den markante gurkemeje, som efterhånden er blevet et importeret nationalkrydderi herhjemme. Det skal blandt andet siges, at gurkemeje efter manges mening er noget af det sundeste, du overhovedet kan indtage – det er nemlig anti-inflammatorisk.

Eksempler på madvarer

Gurkemeje og rødbeder er bestemt ikke de eneste madvarer, hvor farvestofferne kan bruges, selvom det nok er de to mest markante og oplagte. Det er også meget normalt, at man bruger farven fra eksempelvis appelsinskal eller avokado.

Hvis der derimod bruges farve, som blandes med andre ting, før det puttes i maden, er der tale om kunstige farvestoffer, som ikke er nær så sunde. Det findes eksempelvis i vaniljeis, mange typer af slik og i cola, som nok er den helt store synder. Der er dermed stor forskel på, hvordan man bruger farvestoffer i maden.

Lækker mad med sunde farvestoffer i Silkeborg

Der findes en række restauranter, som går meget op i at lave maden smuk og indbydende, men hvor der også sættes fokus på de gode farvestoffer. Det er blandt andet Café Evald i Silkeborg, som laver sund og nærende mad, hvor det altid giver appetit, når tallerkenen stilles på bordet.

Et andet eksempelvis er St. Michaelsberg, som har samme ejer, og som derfor har meget af det samme koncept omkring brugen af råvarer og farvestoffer. Begge restauranter kan varmt anbefales, hvis du vil prøve et spændende og sundt måltid lavet med kærlighed.

Vi har alle sammen hørt nogle af de skræmmende historier, som er kommet i løbet af de senere år, hvor neglelak er blevet en af de allerstørste trends inden for make-up. Hvad end det er en historie om negle, som rådner op for øjnene af unge piger, eller nogle af de hormonforstyrrende stoffer, som man finder i dem, der hæmmer udviklingen hos den, som har neglelakken på, så bliver vi alle lidt bange. Samtidig er der mange, som har nævnt, hvor svært det kan være at undersøge alle disse ting, fordi de ikke altid har stået på flaskerne med neglelak, og fordi det også er kemiske navne, som de færreste af os kan tyde. Der er dog nogle ting, som du kan gøre for at sikre dit helbred, når du bruger neglelak.


Hvis du kan huske nogle af de første skandaler, som kom frem omkring de farlige stoffer, som kan befinde sig i neglelak, så var der mange af skandalerne, som kom fra små firmaer. Dette er selvfølgelig 100% ikke rigtigt, men som en tommelfingerregel, så er det en god idé at vælge et mærke man kender som f.eks. Essie Neglelak. Samtidig, så skal du også være opmærksom på dit brug af neglelakfjerner. Dette er et rigtigt godt værktøj, men mange neglelakfjernere er blevet kendt for at indeholde stoffer, der ikke er farlige ved første blik, men, ved gentagen brug, kan gøre stor skade på dine negle. Derfor skal du altså vælge både neglelak og neglelakfjerner med omhu.

Hvad kan der være i neglelak?

I Danmark er det ikke så ofte, at vi oplever skandaler om neglelak i nyere tid, fordi der er kommet en del lovgivning på området. Det er dog stadig smart at kende til, hvilke stoffer, som kan skade dig og deres effekter. Du kan sikkert huske de store problemer, som var omkring phtalater i legetøj, og disse stoffer findes også i noget neglelak udenfor EU. En række af disse undersøgte stoffer viste, hvordan phtalater kunne skade hormonproduktionen i kroppen, og nogle af dem var endda så farlige, at de viste sig at fremkalde kræft. Derfor bør du på det kraftigste undgå phtalater i din neglelak, hvis du køber den udenfor EU.

Du har sandsynligvis hørt om formaldehyd, som er et meget giftigt stof, som tidligere har været brugt i neglelak. Dette er dog mange år siden, og i dag finder du det oftest i neglehærdere, fordi det er utroligt stærkt og holdbart. Formaldehyd er utroligt farligt, og mange tests har over de senere år vist, at det kan være både allergifremkaldende og også forstærkende overfor de allergier, som du måske har. I større koncentrationer kan formaldehyd give kræft, og i alle værste tilfælde, og i store mængder, kan det slå dig ihjel. Hold derfor øje med de underlakker, som du måske bruger til at supplere dit lag af neglelak. Det er ikke sikkert, at du kommer til at optage det i farlige mængder, men der er ingen grund til at sløse med det.