Slagteri

Vi er i Danmark verdens førende inden for dyrevelfærd, og vi vil gerne behandle dyrene så godt som muligt. Derfor er slagterier med fokus på velfærd i stor fremgang, så vi kan give dyrene en god afsked, inden de ender på vores middagsbord.

Den traditionelle form for slagtning, hvor dyrene transporteres i flere timer i en lastbil, kan virke meget stressende på dyrene. Dette kan du undgå ved at få en velfærdsslagter ud til dig på gården, som så vil stå for slagtningen her.

På denne måde ender dyret sine dage i lykkelige omgivelser, og undgår stressen fra køreturen. Samtidig har dyret mulighed for at have sin kendte ejer ved sin side under slagtningen, hvilke også giver ro og dyrevelfærd.

Kødet bliver bedre af en velfærdsslagtning

Udover den langt bedre dyrevelfærd ved en velfærdsslagtning, så bliver kødet også langt bedre på denne måde. Når et dyr bliver stresset udsender det stresshormoner i til kroppen, som igen vil forplante sig til kødet.

Dette bevirket, at kødet ikke bliver ligeså mørt, som det kunne blive uden stress. De konventionelle slagterier har dog også fokus på dette, hvorfor de går alt hvad de kan, for ikke at stresse dyrene.

Det er dog bare ikke muligt at skabe en ligeså rolig ramme for slagtningen, hvis dyret først er blevet kørt i lang tid i en bumpende lastbil sammen med andre ukendte dyr. For derefter at blive ført ind i en slagtebygning, som det ikke kender.

Det at få en slagter ud på gården er dermed det klart bedste for både dyret og for kødets kvalitet. Samtidig har mange velfærdsslagtere specialiseret sig i alverdens lækre kødprodukter. Man får dermed mulighed for at vælge mellem flere gourmetpølser, velhængte bøffer og meget mere. Når slagteren har den ekstra kærlighed til dyret inden slagtning, plejer han også at gøre sig ekstra umage med kødet.

Vælg din lokale slagter

Er du på udkig efter en god slagter, så prøv at kigge i dit eget lokalområde først. Bor du Vestjylland, så kan du f.eks. kigge i Videbæk, hvor der er en rigtig god velfærdsslagter. Eller i en af de andre byer tæt ved, der er generelt mange dygtige slagtere rundt om i landet.

Det gode ved at vælge den lokale slagter er, at han nemmere kan komme hjem til din gård og forestå slagtningen her. Samtidig kender du sikkert nogle naboer, som har benyttet sig af denne slagter, og du kan dermed høre deres mening først.

Det er også nemmere at hente kødet igen, når slagteren har haft noget af kødet med til sit slagteri for at udskære det. Samtidig er det hyggeligt at besøge slagteren, så du kan få en smagsprøve på de gode produkter, som han er ved at lave af dit dyr.

Det styrker desuden lokalsamfundet og skaber gode relationer, hvilket er vigtigt i de mindre byer. Du får højst sandsynligt også den bedste pris, ved at vælge den lokale slagter. Så skal slagteren nemlig ikke bruge tid og penge på transport, ligesom han gerne vil have dig til at reklamere for hans forretning i lokalområdet.

På denne måde er det en fordel for både dig, slagteren og dit dyr, når du vælger at få slagtet dine dyr lokalt. Har du en gårdbutik, så er det også god reklame for denne, da slagteren også taler med en masse potentielle kunder til din butik.

helsekost

Størstedelen af Danmarks befolkning har vel forsøgt sig med nytårsforsætter. Småkager, konfekt, vin og julemad i kombination med en alkoholfyldt nytårsaften med junkfood til at pleje tømmermændene dagen efter udgør en farlig cocktail. De fleste af os trænger til at få noget grønt indenbords og til at komme uden for og mærke den friske luft. De fleste af os er også særligt motiverede for at ændre livsstil i begyndelsen af det nye år, og dét til det sundere. Det er derfor ikke underligt, at helsekostsalget boomer i januar, men det gør bestemt heller ikke skade resten af året.

 

Den store verden af helsekost kan virke som en jungle, hvis det er første gang man begiver sig ud i den. Som altid kan det dog betale sig at have styr på sit forarbejde. Har du bestemt dig for, at 2018 skal være dit sundere år, kan det også betale sig at investere tid i at gøre din research ordentligt, så du så vidt muligt undgår faldgruber eller at smide penge ud ad vinduet. Hvis du vil hurtigt i gang med en sundere livsstil, er det i øvrigt en god idé at bestille produkter fra Danmark, da disse ofte leveres hurtigere end produkter fra udlandet.

 

Hvilke basisprodukter har man brug for?

 

Hvad man har brug for af helseprodukter afhænger selvfølgelig af, hvad det er man gerne vil opnå. Derudover har pengepungens størrelse jo også en betydning (særligt lige efter jul), men som udgangspunkt kan det godt betale sig at se efter kvalitetsprodukter. Man kan eventuelt købe ind lidt efter lidt, hvilket også har den fordel, at man har tid til at lære de forskellige produkters effekt at kende og mærke, hvordan kroppen reagerer på dem. Selvom kroppen nogle gange kan reagere individuelt, er det en god idé at forsøge at danne sig et billede af, hvilke helsekostprodukter, der virker hvordan.

 

Et godt sted at begynde for den gennemsnitlige dansker er kosttilskud. Disse fås i form af forskellige vitaminer, mineraler og olier, og supplerer den daglige kost. Hvad du har brug for af kosttilskud afhænger altså af, hvor varieret og sundt du i forvejen spiser. Mangel på vitaminer og mineraler kan også vise sig ved symptomer som eksempelvis træthed, tør hud eller flossede negle. Har du et eller flere af sådanne symptomer, giver det dig en god indikator for med hvilke kosttilskud du skal sætte ind.

 

Hvad trender ellers?

 

Har man sat sig ind i basisprodukterne, og nyder man gavn af helsekostprodukterne, kan næste skridt være at kaste sig ud i noget af det, der trender allermest lige nu. Særligt algerne er populære, og du har måske allerede hørt om Chlorella og Spirulina? Smagen af dem kan være gennemtrængende, og bryder man sig ikke om det, kan de fås både i pille- og pulverform. Pulverformen kan med stor fordel blandes i en smoothie for at få en god og energifuld start på dagen, og samtidig mildne den til tider stærke smag, som enkelte mennesker ikke bryder sig om.

lysterapi

Langt de fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med forkølelsessår, hvad enten vi selv bliver den tvivlsomt heldige modtager af ét eller kender én der gør. Det har heldigvis aldrig været nemmere at komme forkølelsessår til livs, end det er i dag. En af de bedste og mest effektive behandlingsformer hertil er lys – Ja, du læste rigtigt! Lys.

 

Læs mere om lysterapi her og her.

 

Det anslås at helbredelsesperioden uden decideret behandling kan være helt op mod to uger, og det er længe at gå rundt med betændte, svidende og ikke mindst stærk smitsomme udbrud på læben. Behandlingen med lys, nærmere bestemt helende ultrarødt lys, i form af det populære produkt ViruLite. Produktet har været på markedet siden 2014 og er et glimrende og ikke mest ualmindeligt effektivt alternativ til medicinsk behandling i pilleform, plastre eller creme4r. Faktisk er behandlingen af flere smittede blevet benævnt som værende langt mere effektiv og mindre besværlig, hvilket gør lysbehandling til et yndet valg for folk der er blevet smittet med forkølelsessår.

 

Hvordan virker lysterapi?

Det er relativt simpelt og let tilgængeligt at behandle forkølelsessår med lys. Konceptet er simpelt – ViruLite kommer med et lille apparat med et pasende mundstykke, som du placerer over dine læber. Herfra udsendes det ultrarøde lys, der går direkte ind og styrker kroppens immunforsvar gennem stimulation af celler, så virus nedkæmpes og immunforsvaret samtidigt styrkes. Laseren trænger ind i cellerne og får dem til at arbejde hurtigere, mens de frigiver betændte affaldsstoffer, så kroppen hurtigt reparerer sig selv. Behandlingsformen har fået en hel del medvind, da der ikke medfølger deciderede bivirkninger. Det anbefales at bruge lysterapien to gange dagligt i den smittede periode. Husk at vaske mundstykket efter endt brug, så du ikke spreder smitten fra apparatet ved næste brug.

 

Med ViruLite’s ultrarøde behandling mindskes dagene med irriterende symptomer fra 0-5 dage, så du kommer hurtigt på toppen igen, da undersøgelser yderligere viser, at hvis du bliver ramt af et forkølelsessår og behandler med lys, så er helingstiden 5 dage kortere end normalt og er desuden med til at mindske risikoen for fremtidige udbrud, men der er også en hel del tig, som du selv kan gøre, for at forhindre, at du får forkølelsessår igen.

 

Så nemt forebygger du forkølelsessår

Årsagerne til at et forkølelsessår melder sin ankomst er mange og der er derfor en hel del gode råd til, hvordan du let og bekvemt selv kan være med til at forebygge, at de opstår. Et forkølelsessår opstår, som alle andre sår, infektioner og sygdomme, på grund af huller i dit immunforsvar. Hvis du eksempelvis allerede er snottet eller har influenza, er kroppen mere tilbøjelig til at udvikle et forkølelsessår til at toppe det hele af med, men de kan også opstå hvis du har tørre og sprukne læber, som enten skyldes vinterens kulde eller sydens sol. Vær derfor særligt opmærksom hvis du opholder dig i vejrmæssige ekstremer som på ski- eller solferie og brug altid læbepomade med SPF.

 

Slutteligt, lad desuden være med at kysse, dele læbepomade eller drikke af det samme glas som din kæreste eller venner der for nyligt har haft et forkølelsessår, da de er særligt smitsomme således. Skulle uheldet alligevel være ude, er lysterapi lige ved hånden.

Stort set alle nybagte mødre ønsker sig en sund og rask baby. Samtidig ønsker de også for dem selv, hurtigt at smide graviditetskiloene, komme tilbage i form, leve sundt, have masser af overskud og være lykkelig. Vi giver dig her 3 gode tips til at opnå de ønskede mål.

  1. Slap af! Indse og accepter at dit liv nu er forandret for altid. Der er nu en anden der altid kommer i første række og som i mange år vil kræve næsten al din tid og kærlighed. I stedet for at stresse over alt det du ikke når, så affind dig med det. Det vigtigste er trods alt din babys trivsel, så går det nok at det roder lidt mere end det plejer. Husk desuden på, at alt bliver lettere med tiden. Så snart baby får mere faste rutiner, kan du slappe mere af i det hele og formodentlig også langsomt genvinde din elskede nattesøvn. Det er vejen til et lykkeligt og roligt familieliv.
  2. Am dit barn, hvis du kan. Desværre kan ikke alle mødre få etableret en velfungerende amning. Men hvis du kan, så vær taknemmelig. Det er nemlig rigtig sundt for dit barn at blive ammet og gerne mindst de første 3 måneder. Desuden er det en super nem måde for mor at komme af med de sidste ekstra kilo. Sidst men ikke mindst er amning en hel del billigere løsning end det ofte dyre modermælkserstatning, der findes på markedet.
  3. Brug vikle fremfor barnevogn engang i mellem. Naturligvis skal man have en barnevogn, det er et godt og trygt sted for baby at få både søvn og frisk luft. Men husk på at spædbørn mest af alt har brug for nærhed og tryghed. Det får de i høj grad når de bæres på mors varme og beskyttende mave. Som bonuseffekt får man som mor hænderne fri til at ordne praktiske ting og andre gøremål.

Forskellige typer af vikler

Som nævnt er vikler en rigtig god måde at give tryghed til sin baby. Strækvikler kommer i mange forskellige farver og prisklasser, alt efter hvad du er til og foretrækker. Mange babyer falder simpelthen lettere i søvn når de bæres i en strækvikle, det giver dem ro og en genkendelig følelse fra dengang de lå trygt og godt inde i mors mave. De er derfor også særligt gode til små for tidligt fødte børn. Strækvikler kan bruges fra barnet er nyfødt og til det simpelthen bliver for tungt til at bære på den måde.

Husk desuden at det er en myte, at kvinder der har fået kejsersnit ikke må bære på deres eget barn. Medmindre barnet vejer mere end 6 kg, så brugt trygt en vikle trods kejsersnit, sørg blot for at binde den over arret, så det ikke generer.

Nogle undrer sig måske over, hvorfor maden er så smuk, når de kommer på restaurant. Andre undrer sig måske over, hvorfor der egentlig bruges farvestoffer i maden. Der er en helt klar sammenhæng mellem netop de to ting, og det vil denne artikel handle om.

Farvestoffer i mad

Mange kender det. Man har spist noget vildt lækkert på en restaurant, og man prøver derfor selv at lave samme ret kort tid efter. Måske er det svært at få helt den samme smag frem, og så er der noget med udseendet, som bare ikke helt spiller. Det er som om, restauranterne bare kan noget ekstra med æstetikken, man ikke selv formår.

Der er dog masser af mening med galskaben, og en af de simple forklaringer er, at der bruges rigtig mange farvestoffer i maden på restauranterne. Men hvorfor er det egentlig sådan?

Gør det mere indbydende

Den primære årsag til at bruge farvestoffer er selvfølgelig, at det får maden til at se mere indbydende ud. Hvis farverne er stærkere, så er det også en smukkere tallerken, man får serveret. Og hvem vil ikke gerne spise smuk mad? Derfor gør restauranterne en stor dyd ud af at gøre det lækkert og indbydende på tallerkenen.

Det er ingen hemmelighed, at udseendet har stor effekt på, hvordan mennesker kan lide deres mad. Spiser man en ret, som er sjusket serveret og med kedelige farver, så har man større tendens til at synes mindre godt om smagen. Det har derfor en stor betydning for restauranterne, at maden ser spændende ud. Faktisk gøres der nogle steder meget ud af at holde på de oprindelige farver i fødevarerne, så der skal mindre farve til.

Ikke altid usundt

Du tænker måske, at det er rigtig skidt, at restaurantmaden serveres med en masse farvestoffer, som indeholder tilsætningsstoffer. Heldigvis står det langt fra så slemt til, for selvom nogle bruger usunde tilsætningsstoffer, så går mange restauranter op i at bruge de naturlige, som kan være mindst lige så gode, og som ikke skader på nogen tænkelig måde.

Det gælder eksempelvis, når der bruges rødbedesaft til at styrke en mørkerød farve, hvilket er meget effektivt. Det samme gør sig gældende med den markante gurkemeje, som efterhånden er blevet et importeret nationalkrydderi herhjemme. Det skal blandt andet siges, at gurkemeje efter manges mening er noget af det sundeste, du overhovedet kan indtage – det er nemlig anti-inflammatorisk.

Eksempler på madvarer

Gurkemeje og rødbeder er bestemt ikke de eneste madvarer, hvor farvestofferne kan bruges, selvom det nok er de to mest markante og oplagte. Det er også meget normalt, at man bruger farven fra eksempelvis appelsinskal eller avokado.

Hvis der derimod bruges farve, som blandes med andre ting, før det puttes i maden, er der tale om kunstige farvestoffer, som ikke er nær så sunde. Det findes eksempelvis i vaniljeis, mange typer af slik og i cola, som nok er den helt store synder. Der er dermed stor forskel på, hvordan man bruger farvestoffer i maden.

Lækker mad med sunde farvestoffer i Silkeborg

Der findes en række restauranter, som går meget op i at lave maden smuk og indbydende, men hvor der også sættes fokus på de gode farvestoffer. Det er blandt andet Café Evald i Silkeborg, som laver sund og nærende mad, hvor det altid giver appetit, når tallerkenen stilles på bordet.

Et andet eksempelvis er St. Michaelsberg, som har samme ejer, og som derfor har meget af det samme koncept omkring brugen af råvarer og farvestoffer. Begge restauranter kan varmt anbefales, hvis du vil prøve et spændende og sundt måltid lavet med kærlighed.

Vi har alle sammen hørt nogle af de skræmmende historier, som er kommet i løbet af de senere år, hvor neglelak er blevet en af de allerstørste trends inden for make-up. Hvad end det er en historie om negle, som rådner op for øjnene af unge piger, eller nogle af de hormonforstyrrende stoffer, som man finder i dem, der hæmmer udviklingen hos den, som har neglelakken på, så bliver vi alle lidt bange. Samtidig er der mange, som har nævnt, hvor svært det kan være at undersøge alle disse ting, fordi de ikke altid har stået på flaskerne med neglelak, og fordi det også er kemiske navne, som de færreste af os kan tyde. Der er dog nogle ting, som du kan gøre for at sikre dit helbred, når du bruger neglelak.


Hvis du kan huske nogle af de første skandaler, som kom frem omkring de farlige stoffer, som kan befinde sig i neglelak, så var der mange af skandalerne, som kom fra små firmaer. Dette er selvfølgelig 100% ikke rigtigt, men som en tommelfingerregel, så er det en god idé at vælge et mærke man kender som f.eks. Essie Neglelak. Samtidig, så skal du også være opmærksom på dit brug af neglelakfjerner. Dette er et rigtigt godt værktøj, men mange neglelakfjernere er blevet kendt for at indeholde stoffer, der ikke er farlige ved første blik, men, ved gentagen brug, kan gøre stor skade på dine negle. Derfor skal du altså vælge både neglelak og neglelakfjerner med omhu.

Hvad kan der være i neglelak?

I Danmark er det ikke så ofte, at vi oplever skandaler om neglelak i nyere tid, fordi der er kommet en del lovgivning på området. Det er dog stadig smart at kende til, hvilke stoffer, som kan skade dig og deres effekter. Du kan sikkert huske de store problemer, som var omkring phtalater i legetøj, og disse stoffer findes også i noget neglelak udenfor EU. En række af disse undersøgte stoffer viste, hvordan phtalater kunne skade hormonproduktionen i kroppen, og nogle af dem var endda så farlige, at de viste sig at fremkalde kræft. Derfor bør du på det kraftigste undgå phtalater i din neglelak, hvis du køber den udenfor EU.

Du har sandsynligvis hørt om formaldehyd, som er et meget giftigt stof, som tidligere har været brugt i neglelak. Dette er dog mange år siden, og i dag finder du det oftest i neglehærdere, fordi det er utroligt stærkt og holdbart. Formaldehyd er utroligt farligt, og mange tests har over de senere år vist, at det kan være både allergifremkaldende og også forstærkende overfor de allergier, som du måske har. I større koncentrationer kan formaldehyd give kræft, og i alle værste tilfælde, og i store mængder, kan det slå dig ihjel. Hold derfor øje med de underlakker, som du måske bruger til at supplere dit lag af neglelak. Det er ikke sikkert, at du kommer til at optage det i farlige mængder, men der er ingen grund til at sløse med det.

Julen nærmer sig med hastige skridt. Med denne glædelige højtid kommer der også alverdens muligheder for at hygge med både venner og familie. En skøn måde, at samles på er henover en god middag eller en varm kop kakao. Det dejlige ved, at mødes på denne måde er så man danner minder som man kan tænkes tilbage på også mange år frem. Derfor vil det være oplagt at forkæle dine nærmeste med nogle spiselige gaver.

En pakkekalender gør ventetiden kortere

Den første spiselige gaveidé på listen kan faktisk gives inden at vi overhovedet er i nærheden af juleaften. En pakkekalender er en god måde at vise hende, at du tænker på hende. En pakkekalender vil uden al tvivl, bringe stor glæde og hvorfor ikke give hende en pakkekalender, som kan spises. Der findes utrolig mange spændende spiselige kalendere som du kan se på denne liste over populære pakkekalendere til kvinder

Gaveidé nummer 2 på listen er en kaffedate. Overrask din søster, veninde eller mor med en tur inde i varmen. Du kan lave dit eget gavekort til en kop varm kaffe og hjemmebagt kage hjemme på sofaen. Du kan også gå ned på jeres yndlings kaffebar og få dem til at lave et gavekort til jer. Denne gaveidé kan også indgå i en pakke- eller adventskalender.

På nummer 3 på vores liste finder vi en klassiker – en god brunch. Danskerne er glade for at spise brunch og en god brunch i skønt selskab, sætter en god tone for resten af dagen. Der er mange forskellige muligheder. Det er både muligt at købe en brunch gaveboks fra forskellige udbydere. Disse kan du både købe i dit lokale supermarked og et stort udvalg af boghandlere. Det er selvfølgelig nødvendigt at undersøge, om disse bokse også tilbyder brunch i din by. Hvis du har en yndlings cafe eller restaurant, så kan du med fordel lave et hjemmelavet gavekort.

Nummer 4 på vores liste er te. Te er blevet en meget populær drik i løbet af de sidste par år. Te kan fås i et utal af smage og i endnu flere indpakninger. Der findes utrolig mange smukke tedåser, som du kan fylde med enten din eller dine kæres yndlings. En smuk dåse te vil også være en skøn mandelgave.

Vinen er en klassiker

Nummer 5 og den sidste gaveidé på listen er vin. Vin kommer, i alle prisklasser og samtidig findes en vin som passer til de fleste ganer. Vin nydes af mange mennesker verden over og det er svært at gå galt i byen med en god flaske vin.

Med alle disse skønne spiselige gaveideer, vil det måske være på sin plads at komme med et par forslag som ikke kan spises. Julen er i forvejen fyldt med lækre mad og drikke og selvom de klassiske julegaver ikke kan spises, så er det ikke ensbetydende med at det ikke er nødvendigt med en smule inspiration. Her er mulighederne igen mange og her kommer i høj grad an på hvem det er som er modtageren.  Uanset hvilken form for gave du ender med vælge, så husk at det er i lige så høj grad omtanken som ligger bag. 

 

 

Vi elsker den helt naturlige og veltilberedte mad, eller gør vi nu også det? En smagstest foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser overraskende nok, at rigtig mange mennesker bedre kan lide mad, der indeholder e-numre end madvarer uden.

 

Vi har en indbygget kulturel forståelse af, at vi i hvert fald bedre kan lide naturlig mad, der hverken er proppet med e-numre eller kunstige smagsstoffer. En undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser dog, at det virkeligheden er stik modsat af, hvad vi egentlig går rundt og tror. Det kan sagtens være, at vi ikke kan lide idéen om at proppe kroppen med tilsætningsstoffer, som vi ikke kender den fulde konsekvens af, men under blindtesten foretaget af Tænk foretrak langt de fleste af testpersonerne det produkt med e-numre og kunstige smagsstoffer i.

 

Forbrugerrådet Tænk testede hvilken vaniljeis forbrugerne bedst kunne lide, og det overraskende var, at tilsætningsstofferne vandt over både økologisk fløde og hundrede procent naturlig vanilje. ”Hvordan kan det nu være?” spørger du måske dig selv om.

 

Smag består af fire forskellige sanser. Det handler om duftesansen, smagssansen, følesansen og smertesansen. Disse udgør tilsammen begrebet ”flavour”. Tilsætningsstoffer er en stor gruppe af stoffer, som bl.a. er med til at give vingummier en særlig farve. Det kan dog også få dit rugbrød til at holde sig længere end normalt eller give din is en bestemt konsistens. Tilsætningsstoffer er kendetegnet af individuelle e-numre, og de bruges altså til mange forskellige ting i vores fødevarer. Hvis vi forbrugere skal overbevises om at kunne lide et produkt, handler det altså om at indtænke den rette flavour.  Sagt med andre ord vil madproducenterne overveje, hvordan de fire sanser, duftesansen, smagssansen, følesansen og smertesansen, bedst sammensættes.

 

Smagssansen er faktisk ikke noget, vi er født med. Vi lærer at kunne lide forskellige fødevarer hen ad vejen. Det er naturligt for os, at vi fra fødslen af kan lide sukker og fedt, fordi det er måde at overleve på. Smag er dog dybest set noget, vi lærer. Vi vil derfor være mere tilbøjelig til at spise mad med de samme smagssammensætninger, fordi det er det, vi er blevet lært. Mennesker er meget fintfølende, så hvis konsistensen på den mad, vi plejer at spise ændrer sig, kan det være nok til, at vi afviser den en anden gang.

 

Grunden til at mange foretrækker vaniljeisen med e-numre i Forbrugerrådet Tænks undersøgelse kan altså hænge sammen med, at vi er blevet præsenteret så mange gange for den kunstige variant, at vi har lært at kunne lide den bedst. Selve konsistensen kan dog også have en betydning for den undersøgelse Tænk har lavet, ifølge ph.d. i sensorik Christian Dehlholm. På samme måde som med smagen, så har vi vænnet os til konsistensen på den kunstigt sammensatte vaniljeis.

 

Vi lever meget anderledes, end vi har gjort historisk set i – for eksempel renæssancen og på Napoleon Bonapartes tid. Vi forbinder ofte Napoleon med sin overdådige livsstil, men hvad mange måske ikke ved, er at Napoleon var glad for at spille hurtige strategiske spil. Han bekymrede sig nok ikke ret meget om sundhed, men på den anden side af sagen var tilsætningsstoffer slet ikke opfundet dengang.

 

I dag er tilsætningsstoffer en del af vores hverdag. Det er dog stadig muligt at undgå de fleste af e-numrene, hvis du er vågen, når du handler dine dagligvarer. Hvis du helt vil undgå at få smag for de mange tilsætningsstoffer, kan det måske oven i købet give mening at holde sig helt fra dem, hvis man skal tro Forbrugerrådets Tænks undersøgelse.

Fairtrade

Det er meget oppe i tiden at forsøge at tænke over, hvad man putter i munden. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget din kost forurener naturen, og det gælder i særdeleshed også den kaffe, du drikker. Derudover er det vigtigt at holde øje med fairtrade mærket, som viser, at forholdene har været gode i produktionen.

Hvis du er vild med kaffe, så går du sikkert også op i, at du skal have det bedste, hvor smagen virkelig kommer til udtryk. Kaffe er efterhånden lidt af en nationaldrik i Danmark, og langt de fleste voksne i befolkningen drikker kaffe på daglig basis. Men har du egentlig tænkt over, hvor din kaffe kommer fra, og hvordan den er lavet?

 

Der er rigtig mange gode grunde til at drikke økologisk kaffe, hvis du gerne vil tænke på miljøet og drikke din kaffe med god samvittighed. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de forskellige bønner er blevet til, og hvis du går en smule op i at gøre noget fornuftigt, så bør du afgjort kigge efter et øko-mærke på din kaffe.

 

Det er da heller ikke fordi, du behøver at blive ruineret, når du skal købe økologisk. Det koster ganske vist ofte et par kroner mere, men det er altså givet godt ud, hvis du ved, at kaffen er lavet på en god og ordentlig måde. Hvorfor ikke spare de penge et andet sted, hvor du sikkert alligevel har været irriteret på dig selv, da du brugte dem.

 

Vil du gerne finde et godt udvalg af økologisk kaffe, så besøg Noru.dk for at blive klogere.

 

Du bør selvfølgelig også tænke over, hvordan kaffen er blevet fremstillet, og hvordan forholdene har været for de mennesker, som har knoklet. Det har været ekstremt omdiskuteret, hvordan de ansatte egentlig bliver behandlet, og derfor findes der et fairtrade-mærke, som kan vise dig, at forholdene har været i orden. Det er igen en smule dyrere at købe kaffe med fairtrade-mærke, men de fleste kan nok sagtens undvære de penge, hvis de ved, at ingen er blevet behandlet dårligt.

 

Generelt er fairtrade en rigtig god løsning, fordi det giver dig et overblik, du ikke ellers kan få. Hvis du ikke kender så meget til forskellene, så kan du i det mindste kigge efter denne ting, og du kan sikre dig god samvittighed, når du går hjem fra supermarkedet eller kaffe-butikken.

Kaffe er godt for meget

 

For år tilbage var det meget omdiskuteret, om kaffe overhovedet gjorde noget godt for kroppen. Den diskussion er dog efterhånden manet ret så kraftigt til jorden, og i dag mener stort set alle eksperter, at kaffe faktisk er super godt for mange ting. Først og fremmest er der fysiske ting, som kaffe gør. Det er eksempelvis at forebygge blodpropper og andre alvorlige sygdomme, fordi kaffe indeholder nogle ting, kroppen har brug for. Det kan samtidig være med til at styrke immunforsvaret. Det er absolut værd at tage med, og det anbefales, at man drikker et par kopper kaffe om dagen, hvis man vil have den optimale effekt.

 

Lige så interessant er det, at kaffe faktisk også kan have en psykisk effekt på kroppen. Anerkendte undersøgelser viser nemlig, at kaffe har en positiv indvirkning på humøret, og det kan derfor være med til at forebygge depressioner. Det viser sig endda, at det mindsker risikoen for selvmord med op til 50 procent, hvilket må siges at være en ret voldsom effekt.

 

Skal man have det optimale ud af kaffen, skal man selvfølgelig også vælge noget med kvalitet. Hvis du eksempelvis vælger en økologisk fairtrade kaffe, vil du være sikker på, at indholdet er af god kvalitet.

Vægttab for nørder

Denne artikel er ikke for dem, der holder af at læse om den nyeste kur i Hjemmet eller Familie Journalen, men derimod for dig, der er mere pragmatisk anlagt. Du behøver ikke nødvendigvis at være mand, men du er det med stor sandsynlighed.

Husk dette udsagn: Du taber dig, hvis du forbrænder flere kalorier end du indtager!

I virkeligheden er et vægttab så enkelt. I hvert fald på papiret, for i udsagnet er der ikke taget højde for det, der sker i vores sind, når vi går i gang med en slankekur. Motivation og mangel på samme og alle de andre psykologiske processer i hjernen.

Det kan du læse masser om alle mulige andre steder. I denne artikel skal det handle om det mere håndgribelige.

Motivation i teknologi og simpel matematik

Hvis du er som mig, så motiveres du af når teknologien kan udnyttes maksimalt til at opnå noget konkret i sin hverdag. Og du motiveres af at kunne følge en progression mod et mål. Hvis målet så er vigtigt for dig, som et vægttab næsten altid er for folk, der gerne vil tabe sig, så skal du i gang med at tælle kalorier med en app. Det kommer vi til lidt senere.

Find dit ligevægtsindtag

Som sagt vil du tabe dig, hvis du indtager færre kalorier end du forbrænder. Men du må ikke bare sulte dig. Det er ekstremt usundt for kroppen og du risikerer at nedbryde muskelmasse i stedet for at forbrænde fedt. Kroppen skal bruge et bestemt antal kalorier hver dag på at fungere. Dette tal er forskelligt fra person til person og afhænger af faktorer som køn, alder, vægt og andet. Dette kalorietal er det man kalder for ligevægtsindtag.

Du kan udregne lige præcis dit ligevægtsindtag i denne beregner på Bodylabs hjemmeside. Vær opmærksom på at alle den slags beregninger er vejledende. Skal du kende det præcise tal, skal du forbi en specialist. Dette er dog slet ikke nødvendigt for en almindelig slankekur.

Hent disse 2 apps til din smartphone

Du skal bruge to forskellige apps til din smartphone. De virker til både iPhone og Android. Begge er i dag ejet af sportstøjmærket Under Armour, men er oprindeligt startet som to forskellige apps fra forskellige udviklere.

Den første hedder Myfitnesspal og er centralnervesystemet i dit kommende vægttab.

Myfitnesspal holder styr på alt du spiser og drikker og alt du forbrænder ud over dit ligevægtsindtag. Du begynder med at indtaste din vægt og andre oplysninger om dig selv og du vælger hvor aggressivt du vil tabe dig.

Herefter skal du hver dag registrere alle dine måltider i app’en. Det lyder besværligt, men bare rolig teknologien er din ven. Du kan vælge mellem en masse allerede registrerede fødevarer og opskrifter. Og som noget rigtigt smart kan du med app’en scanne alle stregkoder på de fødevarer du køber og hente de relevante tal direkte ind i dit kalorieregnskab.

Myfitnesspal opfanger også de skridt du tager i løbet af dagen (husk altid at have telefonen på dig, når du går).

Så kommer vil til den motion du dyrker udover almindeligt aktivitetsniveau. Her kommer den anden app ind i billedet: Endomondo. Dette er vel efterhånden den mest anvendte app til at måle løb og alle andre sportsgrene man dyrker. App’en er danskudviklet, men har millioner af brugere verden over.

Det smarte er at de to apps Myfitnesspal og Endomondo kan snakke sammen, så løber du en tur med Endomodo, ryger data direkte over i Myfitnesspal og de forbrændre kalorier fra løbeturen bliver trukket fra dit daglige regnskab.

For at følge op her til sidst: Hvis du finder dit ligevægtsindtag og bruger disse to apps konsekvent, så vil du se gode resultater for dit vægttab.