I en tid hvor mediernes fokus på antallet af e-numre i både fødevarer og drikke aldrig har været større, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad der er sundt for din krop. For er et højt antal af e-numre i en vare ensbetydende med, at det er usundt? Det korte svar på dette spørgsmål er nej, men det er selvfølgeligt afhængigt af, hvilke e-numre der er tale om. Alle e-numre er blevet gennemtestet, og der er omfattende regler, der bevirker, at de tilsætningsstoffer der bliver tilsat din mad og drikke er sikker og i så lille en dosis som muligt. Se Sundhed.dks artikel om emnet her.Det har aldrig været en hemmelighed, at vejen til en sund og veltrimmet krop næppe går gennem alkoholiske drikke, men hvilke e-numre er typisk at finde i alkoholiske drikke, og hvad er konsekvensen heraf? Det vil vi forsøge at besvare i det følgende.

Hvad er e-numre?

Ved første øjekast på en ingrediensliste med mange e-numre kan disse virke særdeles afskrækkende. E-numrene virker særdeles uoverskuelige og måske endda som et forsøg på at snyde forbrugeren. Paradoksalt nok er hensigten med e-numrene dog det stik modsatte. De er implementeret for at gøre det lettere for forbrugeren at gennemskue de tilsætningsstoffer, der er tilsat deres fødevarer. E’et der står foran nummeret indikerer yderligere, at disse tilsætningsstoffer er godkendt over alt i Europa, hvorfor der har været omfattende videnskabelige undersøgelser, der alle har vist, at der ikke er nogen fare ved disse tilsætningsstoffer. Uden at blive for teknisk er alle e-numre kategoriseret i overkategorier baseret på deres egenskaber. Disse overkategorier inkluderer konserveringsmidler, sødestoffer og farvestoffer. Så for at vurdere hvorvidt der er usunde tilsætningsstoffer skal man bruge sin sunde fornuft. For eksempel hvis en vare har en lang holdbarhed, er det rimeligt at antage, at denne vare også har en del e-numre inden for konserveringsmiddel kategorien.

E-numre i drinks

Typisk er antallet af e-numre i alkoholiske drikke relativt begrænset. Dette er især gældende i stærkere alkoholtyper som vodka og whisky. Nogle få stærkere typer af alkohol som visse varianter af rom kan dog have tilsat farvestoffer. Disse farvestoffer har dog ingen helbredsmæssig konsekvens, og mange af farvestofferne er desuden naturligt udvundet fra planter eller lignende. Som en tommelfingerregel kan det siges, at de ”søde” alkoholisk drikke typisk har e-numre i sig i kraft af sødemidler, mens drikke som øl ikke har. Hvis du vil undgå e-numre bør du derfor drikke ren alkohol frem for søde drinks og lignende. Der hvor der er størst risiko for at konsumere e-numre er i de drikke, du vælger at blande alkoholen op med. Sodavand og især energidrikke indeholder typisk en del e-numre, hvor tilsætningsstoffer som farvestoffer og sødestoffer er særdeles populære. Igen skal det pointeres, at dette ikke nødvendigvis betyder, at disse er usunde, da der endnu ikke er fundet videnskabeligt belæg for e-numres negative konsekvenser. Opsummerende kan det konkluderes, at det ikke burde være antallet af e-numre, der burde få dig til at undgå alkoholen. De e-numre der er at finde i alkohol har ingen umiddelbare sundhedsmæssige konsekvenser, da de typisk blot er naturlige farvestoffer. Den største synder i forbindelse med e-numre er de læskedrikke, du blander alkoholen op med. Så ønsker du at have en aften i alkoholens tegn helt uden e-numre, er det bare at ty til vodka shots og fadøl.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *