Kager uden e-numre

1 år siden |  0 comments  |  Mad og drikke

Der skrives mange artikler om, at forarbejdede madvarer fra supermarkederne indeholder for mange e-numre, og der findes mindst lige så mange artikler om, hvor godt økologi er for os. Et sted, hvor det halter rigtig meget med rene råvarer og økologi, det er kager. Tag en hvilken som helst kage i supermarkedet, som er masseproduceret, og du finder en lang række af de e-numre, som er listet op her på siden.

Men er e-numre i mad så farlige?


Jeg har talt med en madvareforsker fra DTU, og hun oplyser, at de e-numre, som vi tillader i Danmark, de er slet ikke så farlige. De er mere gennemtestet end rene råvarer. Men til trods herfor, så er jeg stadig tilhængere af at servere så få e-numre (og så meget økologi) som muligt for mig selv og familien. Jeg bryder mig meget lidt om, at man ikke ved, hvad man spiser. Og at ingredienserne ikke hedder noget ”rigtigt”.

Bag selv dine kager


Inden for de sidste par år er der heldigvis dukket mange steder op, hvor man kan købe økologisk mad og kager, men ofte er det på kompromis med smagen, fordi det kombineres med et sundt tema. Og jeg ved ikke med dig, men jeg synes altså, at en kage skal smage af noget – der skal både fedtstof og sukker til. Det er godt for sjælen og sundt for øjnene (har jeg hørt). Så derfor bager jeg alt fra kager til brød selv, så ofte jeg kan.

Jeg har faktisk bagt selv, siden jeg var 5 år. Hjemme i mit barndomshjem var det naturligt, at vi børn var med i køkkenet og hjalp til. Karriere og små børn har dog sat en grænse for, hvor meget jeg har kunnet bage de sidste mange år. Men nu hvor min datter er blevet stor og har samme interesse for at bage, så er der gang i ovnen og alle bageformene igen. Og ikke nok med det: hun har også startet en webshop med kageudstyr. Den hedder Kforkage.dk. Så der er rig mulighed for at bage, når der skal testes nyt udstyr til shoppen.

Kager uden mælkeprodukter


Vi er 3 i familien med mælkeallergi: mine 2 børn og jeg selv. Så med årene er vi blevet ret gode til at bage uden mælk, smør og yoghurt. Disse ting erstattes af soyamælk, Becel og soyayoghurt. Men de smager, som de skal; præcis som hvis man brugte alm. mælkeprodukter. Og når man bager med gode, økologiske råvarer – helt uden e-numre men med masser af kærlighed – så kan det smages. Vi har en samling af opskrifter uden mælkeprodukter her.

Min anbefaling er, at hvis du kan læse en opskrift og finde ud af at aflæse en vægt og et målebæger, og at du samtidig ved, hvordan man tænder for ovnen, så bør du bage selv. Og mælkeallergi er altså ingen undskyldning – der findes rigtig mange, gode produkter, som man kan erstatte mælk med.

Så som de siger i Den Store Bagedyst: Klar, parat, bag! Og tøv endelig ikke med at skrive til os, hvis du har brug for gode råd til bagning af kager uden e-numre.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

Gaver der kan spises

11 måneder siden

0 comments

5 gaveideer der kan spises

Julen nærmer sig med hastige skridt. Med denne glædelige højtid kommer der også alverdens muligheder for at hygge med både venner og familie. En skøn måde, at samles på er henover en god middag eller en varm kop kakao. Det dejlige ved, at mødes på de...

e-numre

2 år siden

0 comments

E-numre og alkohol

I en tid hvor mediernes fokus på antallet af e-numre i både fødevarer og drikke aldrig har været større, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad der er sundt for din krop. For er et højt antal af e-numre i en vare ensbetydende med, at det e...

Rødvin

4 måneder siden

0 comments

Rødvin er sundt for sjælen

Rødvin er en drik som ingen andre. Rødvin kan noget helt særligt, og det er nok derfor, at man har drukket den i mange hundrede år. Traditionen startede i det gamle Grækenland – måske endda før. Og det er ikke for sjov, at man kalder det gamle Græken...